INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Leżajsku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Rolnik łąkarz

Kod: 611102

3. Zadania zawodowe i wymagane kompetencje

Pracownik w zawodzie rolnik łąkarz wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

  • Z1 Organizowanie gospodarstwa rolnego oraz prowadzenie dokumentacji trwałych użytków zielonych.
  • Z2 Wykonywanie prac pielęgnacyjnych oraz nawodnienia łąk i pastwisk.
  • Z3 Ustalanie zakresu i terminów nawożenia.
  • Z4 Planowanie, zakup i stosowanie nawozów na użytkach zielonych.
  • Z5 Rekultywowanie łąk i pastwisk, na których roślinność uległa degradacji.
  • Z6 Zwalczanie chwastów.
  • Z7 Przeprowadzanie zbioru, konserwowania i przechowywania pasz.
  • Z8 Urządzanie pastwiska dla zwierząt.
  • Z9 Zapewnianie wody do pojenia zwierząt.
  • Z10 Prowadzenie wypasu zwierząt na pastwiskach.

Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie trwałych użytków zielonych obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, Z3, Z4, Z5, Z6, Z7, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z1

Organizowanie gospodarstwa rolnego oraz prowadzenie dokumentacji użytków zielonych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady i przepisy dotyczące ergonomii i ochrony środowiska, BHP oraz ochrony przeciwpożarowej w zakresie upraw roślin i organizacji wypasów zwierząt;
  • Zasady uprawiania użytków zielonych i wypasów zwierząt;
  • Zasady prowadzenia dokumentacji rolniczej (terminów siewu, zbioru, stosowanych nawozów, planów nawożenia itp.) oraz dokumentacji gospodarstwa zgodnie z przepisami Unii Europejskiej.
  • Przestrzegać zasad i przepisów BHP, ochrony przeciwpożarowej, ergonomii i ochrony środowiska w zakresie planowania upraw roślin i organizacji wypasów zwierząt;
  • Zapobiegać zagrożeniom dla zdrowia i życia człowieka oraz środowiska związanym z uprawianiem użytków zielonych i wypasem zwierząt;
  • Prowadzić dokumentację rolniczą oraz dokumentację gospodarstwa zgodnie z wymogami przepisów Unii Europejskiej.

Z2

Wykonywanie prac pielęgnacyjnych oraz nawodnienia łąk i pastwisk

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady mechanizacji uprawy użytków zielonych;
  • Zasady obsługiwania odpowiednich maszyn i narzędzi rolniczych oraz ich agregatowania z ciągnikiem rolniczym;
  • Podstawy budowy, zasady działania maszyn i narzędzi do prac na użytkach zielonych;
  • Sposoby przeprowadzania drobnych napraw;
  • Sposoby wyrównywania kretowisk, rozdrabniania odchodów bydlęcych, koszenia niedojadów na pastwiskach;
  • Sposoby utrzymania właściwego poziomu wód gruntowych;
  • Zasady nawadniania i konserwacji urządzeń;
  • Potrzebę współpracy ze spółką wodną.
  • Wykonywać prace pielęgnacyjne łąk i pastwisk z wykorzystaniem odpowiednich maszyn i urządzeń;
  • Dobierać maszyny i urządzenia do planowanych prac pielęgnacyjnych oraz nawadniania łąk i pastwisk;
  • Obsługiwać maszyn i narzędzi do prac na użytkach zielonych zgodnie z zasadą ich działania;
  • Wyrównywać kretowiska, rozdrabniać odchody zwierzęce, kosić niedojady na pastwiskach;
  • Utrzymywać właściwy poziom wód gruntowych;
  • Utrzymywać nawadnianie użytków zielonych i konserwować urządzenia melioracyjne;
  • Współpracować ze spółką wodną.

Z3

Ustalanie zakresu i terminów nawożenia

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Sposoby badań gleb;
  • Korzyści wynikające z doradztwa agronomicznego 4;
  • Zasady i terminy nawożenia mineralnego;
  • Zasady i terminy nawożenia organicznego.
  • Interpretować i wykorzystywać wyniki badań gleb;
  • Stosować zalecenia doradztwa agronomicznego;
  • Dobierać zakres i terminy nawożenia mineralnego;
  • Dobierać zakres i terminy nawożenia organicznego.

Z4

Planowanie, zakup i stosowanie nawozów na użytkach zielonych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady planowania zabiegów agrotechnicznych użytków zielonych;
  • Zasady nawożenia i upraw użytków zielonych;
  • Zasady nawożenia organicznego i mineralnego;
  • Zasady planowania ilościowego i określania terminów zakupu nawozów;
  • Przepisy BHP i ochrony środowiska dotyczące stosowania nawozów i nawożenia użytków zielonych.
  • Planować zabiegi agrotechniczne na podstawie objawów niedoboru lub nadmiaru składników mineralnych na użytkach zielonych;
  • Nawozić i uprawiać użytki zielone;
  • Dobierać odpowiednią ilość i jakość  nawozów organicznych oraz mineralnych;
  • Planować czas zakupów;
  • Przestrzegać przepisów BHP i ochrony środowiska dotyczących nawozów i nawożenia użytków zielonych.

Z5

Rekultywowanie łąk i pastwisk, na których roślinność uległa degradacji

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady przeprowadzania wiosną rekultywacji łąk i pastwisk;
  • Sposoby obsiewania nasionami wartościowych traw i roślin motylkowatych;
  • Czynniki warunkujące wzrost i rozwój roślinności;
  • Warianty odnawiania (zagospodarowania) zdegradowanych łąk i pastwisk.
  • Przeprowadzać wiosną rekultywację łąk i pastwisk;
  • Obsiewać nasionami wartościowych traw i roślin motylkowatych;
  • Określać czynniki warunkujące wzrost i rozwój roślinności;
  • Stosować warianty odnawiania (zagospodarowania) zdegradowanych łąk i pastwisk.

Z6

Zwalczanie chwastów

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI– potrafi:

  • Rodzaje i grupy chwastów użytków zielonych;
  • Metody zwalczania chwastów;
  • Wady i zalety poszczególnych metod zwalczania chwastów;
  • Mechaniczne i chemiczne sposoby odchwaszczania;
  • Zasady i przepisy BHP i ochrony środowiska w zakresie stosowania poszczególnych sposobów odchwaszczania.
  • Rozróżniać rodzaje i grupy chwastów użytków zielonych;
  • Określać i stosować metody zwalczania chwastów;
  • Wybierać i stosować odpowiednie sposoby zwalczania chwastów do danych użytków zielonych;
  • Prowadzić działania ukierunkowane na zapobieganie rozmnażania i zwalczanie chwastów;
  • Przestrzegać zasad i przepisów BHP i ochrony środowiska w zakresie stosowania poszczególnych sposobów odchwaszczania.

Z7

Przeprowadzanie zbioru, konserwowania i przechowywania pasz

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI– potrafi:

  • Przepisy i zasady zbioru plonów, przechowywania pasz, siana, sianokiszonki i zielonki;
  • Przepisy i zasady składowania pasz, siana, sianokiszonki i zielonki;
  • Zagrożenia związane z nieprawidłowym zbieraniem i składowaniem pasz, siana, sianokiszonki i zielonki.
  • Zbierać i przechowywać pasze, siano, sianokiszonki i zielonki;
  • Kontrolować warunki przechowywania pasz, siana, sianokiszonki, zielonki;
  • Podejmować działania naprawcze w sytuacji stwierdzenia nieprawidłowości.

Kompetencja zawodowa Kz2: Organizowanie wypasów zwierząt obejmuje zestaw zadań zawodowych: Z8, Z9, Z10, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z8

Urządzanie pastwiska dla zwierząt użytkowych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI– potrafi:

  • Zalety i wady żywienia pastwiskowego zwierząt;
  • Zasady określania ilości i jakości pasz;
  • Zasady żywienia i wypasu;
  • Systemy organizacji gospodarki pastwiskowej;
  • Zasady wypasów zwierząt użytkowych;
  • Zalety i wady stosowanych ogrodzeń.
  • Oceniać zalety i wady żywienia pastwiskowego zwierząt;
  • Dobierać sposób wypasu do rodzaju zwierząt i wielkości stada;
  • Dobierać i montować różne ogrodzenia.

Z9

Zapewnianie wody do pojenia zwierząt

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI– potrafi:

  • Znaczenie stałego dostępu do wody;
  • Rodzaje poideł;
  • Znaczenie usytuowania, wielkości i ilość poideł;
  • Zasady podłączenia wody do poideł;
  • Zasady naprawy drobnych uszkodzeń poideł.
  • Wybierać racjonalny sposób zapewnienia wody dla zwierząt;
  • Dobierać odpowiednie poidła;
  • Określać i dobierać usytuowanie, wielkość i ilość poideł;
  • Podłączać wodę do poideł;
  • Naprawiać drobne uszkodzenia poideł.

Z10

Prowadzenie wypasu zwierząt na pastwiskach

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI– potrafi:

  • Kategorie i skład roślinności pastewnej;
  • Wartości paszowe runi pastwiskowej;
  • Przepisy prawa związane z prowadzeniem zwierząt na pastwisko;
  • Przepisy dotyczące nawozów naturalnych stosowanych na pastwiskach (np. gnojowicy);
  • Sposoby dokarmiania i pojenia zwierząt na pastwisku;
  • Rośliny trujące i metody ich niszczenia;
  • Zagrożenia wpływające na wypas zwierząt na pastwisku;
  • Pierwsze objawy choroby zwierząt.
  • Określać sezonowość i wielkości plonów w stosunku do wypasów zwierząt;
  • Stosować przepisy Prawa o ruchu drogowym;
  • Stosować przepisy dotyczące nawozów naturalnych;
  • Prowadzić dokarmianie i pojenie zwierząt na pastwisku;
  • Rozpoznawać i usuwać rośliny trujące dla zwierząt;
  • Zapobiegać zagrożeniom wpływającym na wypas zwierząt na pastwisku;
  • Organizować szybką pomoc weterynarza przy wystąpieniu objawów choroby zwierząt.

Pracownik w zawodzie rolnik łąkarz powinien posiadać kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Ponoszenia odpowiedzialności za planowanie, wytwarzanie produkcji pasz na łąkach, ich zbiór, magazynowanie oraz produkcję zielonki na pastwiskach i organizację wypasów zwierząt.
  • Poznawania nowych rozwiązań w zakresie produkcji pasz, zielonki i wypasów zwierząt.
  • Zarządzania czasem, szczególnie w okresie wzmożonych prac na łąkach w okresie letnim, przy zmiennych warunkach atmosferycznych, polegającego na planowaniu i organizowaniu pracy, koncentracji i efektywności działań.
  • Podejmowania współpracy w zakresie prac na łąkach i wypasu zwierząt w zorganizowanych warunkach środowiska pracy.
  • Oceniania wpływu swoich działań na prace na łąkach i wypas zwierząt oraz ponoszenia za nie odpowiedzialności.
  • Podnoszenia kompetencji zawodowych z uwzględnieniem nowych rozwiązań w branży rolniczej.

Pracownik powinien posiadać zdolność właściwego wykonywania zadań zawodowych i predyspozycje do rozwoju zawodowego. Dlatego wymaga się od niego odpowiednich kompetencji kluczowych. Zostały one zilustrowane w formie profilu (rys. 1) ukazującego ważność kompetencji kluczowych dla zawodu rolnik łąkarz.

5 4 3 2 1 0 Umiejętność obsługi komputera i wykorzystania internetu Umiejętności matematyczne Umiejętność czytania ze zrozumieniem i pisania Sprawność motoryczna Planowanie i organizowanie pracy Wywieranie wpływu/przywództwo Komunikacja ustna Współpraca w zespole Rozwiązywanie problemów

Rys. 1. Profil kompetencji kluczowych dla zawodu rolnik łąkarz

Uwaga:

Wykaz kompetencji kluczowych opracowano na podstawie wykazu stosowanego w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Osób Dorosłych − projekt PIAAC (OECD).

Kompetencje zawodowe pracownika w zawodzie rolnik łąkarz nawiązują do opisów poziomów Polskiej Ramy Kwalifikacji.

Opis zawodu, zadań zawodowych i wymagań kompetencyjnych może stanowić materiał informacyjny dla przygotowania (lub aktualizacji) opisów kwalifikacji wprowadzanych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK). Więcej informacji:

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę