INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Leżajsku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Rolnik upraw polowych

Kod: 611104

3. Zadania zawodowe i wymagane kompetencje

Pracownik w zawodzie rolnik upraw polowych wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

  • Z1 Organizowanie gospodarstwa rolnego oraz prowadzenie dokumentacji upraw polowych.
  • Z2 Planowanie i obliczanie odpowiedniej ilości i jakości materiału siewnego i nawozów do planowanych upraw.
  • Z3 Planowanie zabiegów agrotechnicznych z uwzględnieniem czynników meteorologicznych wpływających na plonowanie roślin uprawnych.
  • Z4 Dobieranie zabiegów uprawowych do wybranej rośliny, w tym metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów.
  • Z5 Dobieranie i obsługiwanie narzędzi uprawowych dostosowanych do rodzaju gleby i technologii uprawy danej rośliny oraz wykonywanie zabiegów uprawowych zgodnie z technologią.
  • Z6 Wykonywanie siewu i nawożenia mineralnego i organicznego.
  • Z7 Zbieranie i składowanie plonów.

Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie upraw polowych obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, Z3, Z4, Z5, Z6, Z7, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

Z1

Organizowanie gospodarstwa rolnego oraz prowadzenie dokumentacji upraw polowych.

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady i przepisy dotyczące ergonomii i ochrony środowiska, BHP oraz ochrony przeciwpożarowej w zakresie produkcji roślinnej i prac polowych;
  • Zasady prowadzenia produkcji roślinnej i wykonywania prac polowych;
  • Zasady przeprowadzania bonitacji 2 gruntów;
  • Zasady prowadzenia dokumentacji rolniczej.
  • Przestrzegać zasad i przepisów BHP, ochrony przeciwpożarowej, ergonomii i ochrony środowiska w zakresie planowania produkcji roślinnej i prac polowych;
  • Zapobiegać zagrożeniom dla zdrowia i życia człowieka oraz środowiska związanym z wykonywaniem zadań zawodowych przy uprawach polowych;
  • Przeprowadzić bonitację gruntów;
  • Dokumentować uprawy polowe zgodnie z wymogami Unii Europejskiej.

Z2

Planowanie i obliczanie odpowiedniej ilości i jakości materiału siewnego i nawozów do planowanych upraw

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Podstawy technologii uprawy roli, w tym zabiegi uprawowe;
  • Zasady ochrony roślin;
  • Zasady nawożenia organicznego i mineralnego.
  • Planować zabiegi agrotechniczne na podstawie objawów niedoboru lub nadmiaru składników mineralnych na roślinach;
  • Opracowywać płodozmiany 8, zmianowanie 14 oraz technologie produkcji roślin;
  • Dobierać odpowiednią ilość materiału siewnego i nawozów.

Z3

Planowanie zabiegów agrotechnicznych z uwzględnieniem czynników meteorologicznych wpływających na plonowanie roślin uprawnych

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Wpływ czynników meteorologicznych na agrotechnikę;
  • Zmianowanie, rodzaje płodozmianów;
  • Zasady prowadzenia zabiegów agrotechnicznych.
  • Analizować i przewidywać wysokość plonów;
  • Planować działania agrotechniczne;
  • Dostosowywać plany działań agrotechnicznych do warunków meteorologicznych.

Z4

Dobieranie zabiegów uprawowych do wybranej rośliny, w tym metod zapobiegania i zwalczania chorób, szkodników i chwastów

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Skład i właściwości gleby;
  • Klasy bonitacyjne gleb 5 i kompleksy przydatności rolniczej 6;
  • Zasady ochrony gleb;
  • Choroby i szkodniki roślin uprawnych.
  • Określać obsadę roślin w zależności od wartości materiału siewnego;
  • Dobierać rośliny do warunków klimatyczno-glebowych gospodarstwa;
  • Prowadzić działania ukierunkowane na zapobieganie i zwalczanie chorób uprawianych roślin, szkodników i chwastów.

Z5

Dobieranie i obsługiwanie narzędzi uprawowych dostosowanych do rodzaju gleby i technologii uprawy danej rośliny oraz wykonywanie zabiegów uprawowych zgodnie z technologią

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady mechanizacji uprawy roli i roślin;
  • Technologie produkcji roślin zbożowych, okopowych, przemysłowych i pastewnych;
  • Zasady agregatowania narzędzi i urządzeń uprawowych z ciągnikiem rolniczym;
  • Podstawy budowy i zasady działania maszyn i urządzeń w uprawach polowych.
  • Dobierać i regulować maszyny i narzędzia uprawowe w zależności od rodzaju gleby i technologii uprawy danej rośliny;
  • Stosować zasady agregatowania narzędzi i urządzeń uprawowych z ciągnikiem rolniczym;
  • Prowadzić zabiegi uprawowe (orka, zabiegi doprawiające rolę: włókowanie, bronowanie, kultywatorowanie, głęboszowanie, wałowanie, zabiegi wykonywane narzędziami aktywnymi);
  • Stosować różne metody ochrony i konserwacji maszyn i urządzeń przed korozją.

Z6

Wykonywanie siewu i nawożenia mineralnego i organicznego

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Zasady mechanizacji siewu, sadzenia i zbioru;
  • Zasady mechanizacji nawożenia;
  • Zasady mechanizacji ochrony roślin.
  • Dobierać maszyny i narzędzia do nawożenia i ochrony roślin;
  • Regulować maszyny i narzędzia do nawożenia i ochrony roślin
  • Podejmować działania służące nawożeniu i ochronie roślin.

Z7

Zbieranie i składowanie plonów

WIEDZA – zna i rozumie:

UMIEJĘTNOŚCI – potrafi:

  • Przepisy i zasady przechowywania plonów;
  • Przepisy i zasady składowania produktów pochodzenia roślinnego;
  • Zagrożenia związane z nieprawidłowym zbieraniem i składowaniem plonów.
  • Zbierać i przechowywać plony;
  • Przechowywać produkty pochodzenia roślinnego;
  • Kontrolować warunki przechowywania produktów pochodzenia roślinnego i podejmować działania naprawcze w sytuacji stwierdzenia nieprawidłowości.

Pracownik w zawodzie rolnik upraw polowych powinien mieć kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Ponoszenia odpowiedzialności za planowanie i prowadzenie produkcji roślinnej i prac polowych.
  • Dostosowywania własnego zachowania do zmiennych okoliczności pracy w warunkach polowych.
  • Poznawania nowych rozwiązań w zakresie produkcji roślinnej.
  • Zarządzania czasem, szczególnie w okresie wzmożonych prac polowych w okresie letnim, polegającego na planowaniu i organizowaniu pracy, koncentracji i efektywności działań.
  • Podejmowania współpracy w zakresie prac polowych w zorganizowanych warunkach środowiska pracy.
  • Oceniania wpływu swoich działań na prace polowe i ponoszenia za nie odpowiedzialności.
  • Podnoszenia kompetencji zawodowych z uwzględnieniem nowych rozwiązań w branży rolniczej.

Pracownik powinien mieć zdolność właściwego wykonywania zadań zawodowych i predyspozycje do rozwoju zawodowego. Dlatego wymaga się od niego odpowiednich kompetencji kluczowych. Zostały one zilustrowane w formie profilu (rys. 1) ukazującego ważność kompetencji kluczowych dla zawodu rolnik upraw polowych.

5 4 3 2 1 0 Umiejętność obsługi komputera i wykorzystania internetu Umiejętności matematyczne Umiejętność czytania ze zrozumieniem i pisania Sprawność motoryczna Planowanie i organizowanie pracy Wywieranie wpływu/przywództwo Komunikacja ustna Współpraca w zespole Rozwiązywanie problemów

Rys. 1. Profil kompetencji kluczowych dla zawodu rolnik upraw polowych

Uwaga:

Wykaz kompetencji kluczowych opracowano na podstawie wykazu stosowanego w Międzynarodowym Badaniu Kompetencji Osób Dorosłych − projekt PIAAC (OECD).

Kompetencje zawodowe pracownika w zawodzie rolnik upraw polowych nawiązują do opisów poziomów Polskiej Ramy Kwalifikacji.

Opis zawodu, zadań zawodowych i wymagań kompetencyjnych może stanowić materiał informacyjny dla przygotowania (lub aktualizacji) opisów kwalifikacji wprowadzanych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji (ZSK). Więcej informacji:

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę