INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Leżajsku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych

Kod: 314406

2. Opis zawodu

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych projektuje, koordynuje i monitoruje przebieg procesów produkcyjnych związanych z wytwarzaniem koncentratów spożywczych 9. Dokonuje oceny jakościowej surowca, półproduktu i wyrobu gotowego.

Opis pracy

Technik technologii żywości – produkcja koncentratów spożywczych dobiera metody i parametry prowadzenia procesów technologicznych. Uczestniczy w pracach wdrożeniowych nowych produktów i nowych technologii począwszy od etapów koncepcji lub pomysłu do finalnego produktu. Stanowi wsparcie merytoryczne dla współpracowników. Opracowuje dokumentację technologiczną 7 niezbędną do prowadzenia procesów oraz przeprowadza ich optymalizacje. Odpowiada za poszukiwanie i wdrażanie nowych technologii / rozwiązań oraz za rozliczenie produkcji.

Sposoby wykonywania pracy

Praca technika technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych polega m.in. na:

  • przestrzeganiu wymogów sanitarno-higienicznych oraz pracy zgodnie z systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności 2, w tym np. dobrej praktyki higienicznej GHP 4, dobrej praktyki produkcyjnej GMP 5, analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP 1,
  • prowadzeniu prac związanych ze standaryzacją i optymalizacją procesów produkcyjnych,
  • monitorowaniu i podejmowaniu działań korygujących w procesie produkcyjnym,
  • analizowaniu przyczyn powstawania niezgodności w procesie produkcyjnym,
  • analizowaniu źródeł strat powstających w procesie produkcyjnym,
  • uczestniczeniu w doborze i wdrażaniu nowych urządzeń w obszarze produkcji,
  • poszukiwaniu i wdrażaniu nowych rozwiązań technologicznych,
  • dobieraniu surowców, dodatków do żywności 6 i materiałów pomocniczych 10 do produkcji,
  • koordynowaniu i rozliczaniu prób produkcyjnych związanych z prowadzonymi projektami,
  • posługiwaniu się recepturami 12 i dokumentami obowiązującymi w obszarze produkcji,
  • przygotowywaniu dokumentacji technologicznej,
  • nadzorowaniu i organizowaniu prac podwładnych.

Więcej szczegółowych informacji znajduje się w sekcjach: 3.1. Zadania zawodowe oraz 3.2, 3.3 i 3.4. Kompetencje zawodowe.

Warunki pracy

Miejscem pracy technika technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych jest zakład produkcji koncentratów spożywczych. Najczęściej osoba w tym zawodzie pracuje w halach produkcyjnych, laboratoriach kontrolno-pomiarowych, magazynach (surowców, produktów gotowych i opakowań) oraz pomieszczeniach biurowych. Stanowiska, gdzie wykonywana jest praca, posiadają zazwyczaj oświetlenie sztuczne oraz instalacje wentylacyjne i/lub klimatyzacyjne.

Praca w tym zawodzie odbywa się często w pomieszczeniach o podwyższonym natężeniu hałasu i wibracji, w zmiennej temperaturze i wilgotności, o wysokim stopniu zapylenia oraz w kontakcie z nieprzyjemnymi, intensywnymi zapachami. Praca może być wykonywana zarówno w pozycji stojącej, jak i siedzącej.

Więcej informacji znajduje się w sekcji: 4.1. Możliwości podjęcia pracy w zawodzie.

Wykorzystywane maszyny i narzędzia pracy

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych w działalności zawodowej wykorzystuje m.in.:

  • urządzenia kontrolno-pomiarowe (np. wagi, przyrządy do pomiaru: temperatury, wilgotności, itp.),
  • maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej (np. płuczki do mycia, krajalnice),
  • maszyny i urządzenia do suszenia (np. taśmowe),
  • maszyny i urządzenia do mielenia (np. młyny udarowe),
  • urządzenia do filtracji (np. prasy filtracyjne),
  • urządzenia do zagęszczania (np. wyparki),
  • przesiewacze (np. wibracyjne),
  • mieszalniki / mieszadła (np. pionowe, poziome),
  • podajniki (np. taśmowe, ślimakowe),
  • środki transportowe (np. przenośniki, podnośniki, elewatory pionowe),
  • urządzenia do przechowywania (np. silosy),
  • zbiorniki depektynizacyjne 15,
  • termobrek 14,
  • pasteryzatory / autoklawy,
  • zamykarki,
  • linie maszyn paczkujących / kompleksowe linie do produkcji koncentratów spożywczych,
  • detektor metali, detektor x-ray 3,
  • urządzenia do pracy biurowej.

Organizacja pracy

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych w zależności od miejsca pracy, wykonywanych zadań i liczby zatrudnionych pracowników w przedsiębiorstwie może wykonywać pracę indywidualnie lub w zespole. Kontakt ze współpracownikami odbywa się w sposób bezpośredni. Praca jest nadzorowana przez brygadzistę lub kierownika zmiany.

Praca zwykle odbywa się w systemie dwu- lub trzyzmianowym w wymiarze 8 godzin dziennie. Szczegółowy zakres obowiązków zależy od instrukcji technologicznych, norm i receptur. Pełnione obowiązki mogą mieć charakter rutynowy, choć często wymagają szybkich reakcji wynikających z zaistniałych problemów w procesie produkcji. Pracownik ponosi dużą odpowiedzialność za realizację zadań. Praca wymaga samodzielności i umiejętności podejmowania decyzji w sytuacjach stresowych.

Zagrożenia mające wpływ na bezpieczeństwo pracy człowieka

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych w trakcie wykonywania obowiązków narażony jest m.in. na:

  • zagrożenia mechaniczne (np. na skutek upadku na śliskiej powierzchni),
  • hałas (np. wynikający z pracy maszyn),
  • zmienne temperatury, czego skutkiem mogą być częste przeziębienia, choroby układu kostno- -stawowego, czy bólowy zespół korzeniowy,
  • wysoką lub skrajnie niską wilgotność (w zależności od profilu zakładu),
  • duże zapylenie (w zależności od profilu zakładu),
  • przeciążenie fizyczne wynikające z charakteru wykonywanej pracy (np. długotrwała praca w pozycji stojącej lub siedzącej),
  • zagrożenia biologiczne (np. szkodliwe działanie substancji wydzielanych przez makro- i mikroorganizmy oraz niektóre alergeny).

Do chorób najczęściej występujących w tym zawodzie można zaliczyć:

  • choroby układu oddechowego,
  • choroby układu słuchu,
  • choroby układu kostno-stawowego,
  • choroby układu krążenia i nerwowego,
  • choroby wzroku.

Wymagania psychofizyczne

Dla pracownika wykonującego zawód technik technologii żywność – produkcja koncentratów spożywczych ważne są:

w kategorii wymagań fizycznych

  • ogólna wydolność fizyczna,
  • sprawność narządu wzroku,
  • sprawność zmysłu smaku,
  • sprawność zmysłu węchu,
  • sprawność zmysłu dotyku,
  • sprawność układu mięśniowego,
  • sprawność narządów równowagi,
  • sprawność układu oddechowego;

w kategorii sprawności sensomotorycznych

  • koordynacja wzrokowo-ruchowa,
  • zręczność rąk,
  • zręczność palców,
  • ostrość wzroku,
  • ostrość słuchu,
  • sprawność zmysłu smaku,
  • zmysł równowagi,
  • rozróżnianie barw,
  • spostrzegawczość,
  • powonienie,
  • czucie dotykowe;

w kategorii sprawności i zdolności

  • uzdolnienia organizacyjne,
  • podzielność uwagi,
  • zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji,
  • zdolność do przestrzegania reguł, przepisów i standardów,
  • łatwość przerzucania się z jednej czynności na drugą,
  • łatwość wypowiadania się w mowie i/lub w piśmie,
  • uzdolnienia techniczne,
  • dobra pamięć;

w kategorii cech osobowościowych

  • gotowość do pracy w szybkim tempie,
  • samodzielność,
  • samokontrola,
  • systematyczność,
  • dążenie do osiągania celów,
  • odporność na działanie pod presją czasu,
  • gotowość do pracy w nieprzyjemnych (różnych) warunkach środowiskowych,
  • rzetelność,
  • dokładność,
  • dbałość o jakość pracy,
  • gotowość do wprowadzania zmian,
  • kontrolowanie własnych emocji.

Więcej informacji znajduje się w sekcjach: 3.4. Kompetencje społeczne; 3.5. Profil kompetencji kluczowych dla zawodu.

Wymagania zdrowotne

Do pracy w zawodzie technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych wymagany jest ogólny dobry stan zdrowia, sprawność fizyczna, prawidłowy wzrok i sprawność zmysłu dotyku. Praca pod względem wydatku energetycznego należy do prac średnio ciężkich. Występuje w niej również nieznaczne obciążenie umysłowe, związane np. działaniem pod presją czasu, podejmowaniem decyzji, radzeniem sobie ze stresem.

Do przeciwwskazań uniemożliwiających pracę w zawodzie można zaliczyć:

  • pozytywny wynik badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella i Shigella,
  • zakażenia gronkowcem złocistym,
  • choroby skóry,
  • alergie kontaktową, pokarmową i wziewną na wykorzystywane produkty spożywcze, środki konserwujące oraz dezynfekcyjne,
  • dysfunkcje fizyczne ograniczające zdolność przemieszczania się,
  • niską wytrzymałość fizyczną,
  • zaburzenia widzenia barw,
  • ograniczenia sprawności rąk,
  • niesprawność narządu słuchu i/lub wzroku, w stopniu uniemożliwiającym korekcję aparatem słuchowym lub za pomocą okularów.

Osoba pracująca w tym zawodzie ze względu na bezpośredni kontakt z żywnością powinna mieć aktualne orzeczenie sanitarno-epidemiologiczne wydane przez lekarza medycyny pracy, stwierdzające zdolność do wykonywania pracy.

WAŻNE:

O stanie zdrowia i ewentualnych przeciwwskazaniach do wykonywania zawodu orzeka lekarz medycyny pracy.

Więcej informacji znajduje się w sekcji: 4.4. Możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Wykształcenie niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie

Obecnie (2019 r.) do podjęcia pracy w zawodzie technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych preferowane jest wykształcenie na poziomie średnim, np. w zawodzie pokrewnym (szkolnym) technik technologii żywności.

W zawodzie mogą również pracować osoby z wykształceniem wyższym I lub II stopnia na kierunkach związanych z technologią produkcji żywności.

Tytuły zawodowe, kwalifikacje i uprawnienia niezbędne/preferowane do podjęcia pracy w zawodzie

Podjęcie pracy w zawodzie technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych ułatwia:

  • posiadanie dyplomu potwierdzającego pełne kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik technologii żywności, uzyskanego po zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
  • ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego i zdanie egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne, potwierdzającego kwalifikacje cząstkowe TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń i TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Dodatkowymi atutami przy zatrudnianiu mogą być między innymi:

  • suplement Europass do dyplomu (w języku polskim i angielskim), wydawany na prośbę zainteresowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
  • certyfikaty lub zaświadczenia potwierdzające przeszkolenie w zakresie technologii produkcji żywności,
  • prawo jazdy kategorii B,
  • znajomość języka obcego (preferowany język angielski na poziomie co najmniej B1).

Więcej informacji znajduje się w sekcji: 4.2. Instytucje oferujące kształcenie, szkolenie i/lub potwierdzanie kompetencji w ramach zawodu.

Możliwości rozwoju zawodowego i awansu

Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych może awansować na stanowisko:

  • mistrza, brygadzisty, kontrolera jakości,
  • młodszego specjalisty ds. produkcji lub jakości,
  • specjalisty ds. produkcji,
  • specjalisty ds. jakości,
  • referenta ds. rozliczeń produkcji,
  • laboranta,
  • technologa,
  • głównego technologa,
  • kierownika średniego szczebla (kierownika zmiany, wydziału, linii),
  • kierownika wyższego szczebla.

Możliwość rozwoju zawodowego można uzyskać poprzez:

  • podjęcie kształcenia wyższego (po zdaniu matury) na studiach I oraz II stopnia (np. na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności),
  • uczestniczenie w specjalistycznych kursach i szkoleniach (np. z zakresu kontroli jakości),
  • rozszerzenie swoich kompetencji zawodowych poprzez podejmowanie kształcenia i/lub szkolenia w zawodach pokrewnych.

Możliwości potwierdzania kompetencji

Obecnie (2019 r.) w zawodzie technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych nie ma możliwości potwierdzenia kompetencji zawodowych w systemie edukacji formalnej i pozaformalnej.

Osoba wykonująca zawód technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych może potwierdzić niektóre swoje kompetencje, kończąc kwalifikacyjne kursy zawodowe w zakresie kwalifikacji: TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń oraz TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, ujętych w podstawie programowej dla zawodu technik technologii żywności i zdając egzamin przed Okręgową Komisją Egzaminacyjną.

Więcej informacji można uzyskać w Bazie Usług Rozwojowych https://uslugirozwojowe.parp.gov.pl oraz Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji https://rejestr.kwalifikacje.gov.pl

Osoba zatrudniona w zawodzie technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe w zawodach pokrewnych:

Nazwa zawodu pokrewnego

zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności

Kod zawodu

Kontroler jakości produktów spożywczych

314401

Technik przetwórstwa mleczarskiegoS

314402

Technik technologii żywnościS

314403

Technik technologii żywności – cukrownictwo

314404

Technik technologii żywności – produkcja cukiernicza

314405

Technik technologii żywności – produkcja piekarsko-ciastkarska

314407

Technik technologii żywności - przetwórstwo fermentacyjne

314409

Technik technologii żywności - przetwórstwo mleczarskie

314412

Technik technologii żywności - przetwórstwo owocowo-warzywne

314413

Technik technologii żywności - przetwórstwo surowców olejarskich

314415

Technik technologii żywności - przetwórstwo zbożowe

314416

Technik technologii żywności - przetwórstwo ziemniaczane

314417

Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczegoS

816003

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę