INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Leżajsku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstały w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Operator urządzeń do produkcji wyrobów mleczarskich

Kod: 816018

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Operator urządzeń do produkcji wyrobów mleczarskich 816018

  • Aparatowy koncentratów mleczarskich.
  • Aparatowy produkcji kazeiny.
  • Aparatowy produkcji koncentratów mlecznych.
  • Aparatowy produkcji laktozy.
  • Aparatowy produkcji lodów spożywczych.
  • Aparatowy produkcji masła.
  • Aparatowy produkcji mleka skondensowanego.
  • Aparatowy produkcji mleka w proszku.
  • Aparatowy produkcji napojów mlecznych.
  • Aparatowy produkcji serów topionych.
  • Aparatowy produkcji serów.
  • Aparatowy produkcji twarogów.
  • Aparatowy proszkowni mleka.
  • Aparatowy przetwórstwa mleka.
  • Aparatowy urządzeń do produkcji wyrobów mleczarskich.
  • Galanterzysta mleczarski.
  • Maślarz.
  • Mleczarz.
  • Operator linii napojów mlecznych.
  • Operator maszyn mleczarskich.
  • Operator produkcji serków homogenizowanych.
  • Pracownik zakładu mleczarskiego.
  • Serowar.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 8160 Food and related products machine operators.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja C – Przetwórstwo przemysłowe.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w marcu 2019 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Roman Kępiński – Zespół Szkół CKP w Grodkowie.
  • Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Barbara Szymańczak – Mazowiecki Szpital Specjalistyczny, Radom.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Jolanta Religa – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Ireneusz Woźniak – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Mirosław Żurek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Tadeusz Budzisz – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.
  • Anna Szpilska – BISMAX sp. z o.o., Radom.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Daria Jankowska – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Rolnictwa, Oddział Słupsk.
  • Lucyna Kubicka – Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Gliwicach.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2019 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę