INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Powiatowy Urząd Pracy w Leżajsku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstają w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Sommelier

Kod: 513203

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Sommelier 513203

  • Doradca win.
  • Ekspert od win.
  • Kelner od win.
  • Kelner-sommelier.
  • Znawca win.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 5132 Bartenders.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja I – Działalność związana z zakwaterowaniem i usługami gastronomicznymi.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • wyników badań i analiz prowadzonych w projekcie PO KL (2011-2013) „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez pracodawców”,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Agnieszka Hajbos – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica, Parczew.
  • Katarzyna Mirkowska – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Magdalena Szpak-Marek – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Aleksander Wiśniewski – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Gdańsk.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Małgorzata Domańska-Plichta – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Magdalena Jackman – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Ryszard Pieńkowski – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Sebastian Stefański – PBS sp. z o.o., Sopot.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Daria Świsulska – PBS sp. z o.o., Sopot.

Recenzenci:

  • Agata Giejbo – Zespół Placówek Oświatowych w Słupsku, Słupsk.
  • Iwona Wojna – Ekspert niezależny, Mrzezino.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Katarzyna Bieńkowska – Office Bistro Group, Gdańsk.
  • Ewa Szymańska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. S. Staszica, Kłanino.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2018 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę